28 octombrie 2008

cine are grija de inovatia ajunsa la cotele ei maxime?

sunt extrem de preocupat in acest zile de un subiect care va deveni fierbinte in curand si in mediu romanesc: inovatia, rolul ei contextul crizei actuale si mai ales cum poti sa inovezi pornind si orpindu-te doar de la modelul de business.
Am sa atasez si modul in care firma pentru care lucrez in prezent (Horváth & Partners) vede modelul de business.

Ceea ce mi se pare cu adevarat interesant este faptul ca intr-adevar pe o schema atat de simpla incat ai fi tentat sa spui: pai da stiam asta deja! poti analiza aproape orice companie.

Paradoxal mi se pare insa deopotriva modul in care firme inovative prin modul in care implementeaza noile tehnologii vezi google si situatia descrisa in articolul de aici ajung intr-o extrema la care nici nu te gandesti cand singurul lucru pe care ti-l propui este sa fi cel mai bun.

Va las pe Dvs sa trageti concluziile pe marginea intrebarii nepuse de data aceasta.

27 octombrie 2008

fumuri... si marketing

Ati observat ca toate restaurantele in Romania au creat locuri pentru nefumatori? Dar ati mai observat ca statistic vorbind au locurile de nefumatori acolo unde toata lumea ar vrea sa stea sau in drum spre locul de nefumator de la intrarea in restaurant obligatoriu trebuie sa strabati un nor de fum si locurile fumatorilor?
sa fie asta un nou mod de marketing al companiilor de tigarete?

23 octombrie 2008

Criza financiara si explicatiile unora...

Baietilor destepti din energie le se adauga acum cei din banci e parerea presedintelui Romaniei despre una dintre cauzele care stau la baza crizei financiare actuale . In curand acesti baieti destepti vor aparea peste tot. 
Stau si ma intreb ce se va intampla oare cand si politica va fi plina de baieti destepti? Sau ne vom multumi intotdeauna cu cei pe care-i avem si nimic mai mult?

20 octombrie 2008

ce ti se poate intampla daca cumperi o spuma de par?

Chiar asa, ce ti se poate intampla daca cumperi o spuma de par in Romania? Pai, poate sa-ti cada parul (glumesc :)) sau poti castiga o excursie la Hollywood si de ce nu, poti sa te insori la Las Vegas!
Nu credeti? Ei bine i s-a intamplat prietenului meu Dorian. 

Pentru omul care nu credeam ca o sa se insoare vreodata, ei bine, efectul fluturelui si-a spus cuvantul.

felicitari Dragilor si casa de piatra!



18 octombrie 2008

horoscopul: fat tail approach for a long tail audience

Pana nu demult mi se parea ca anumite previziuni de la horoscop mi se potrivesc, pana cand treptat am observat un "patern" al previziunilor: toate previziunile ii vizeaza in general pe cei singuri (fara pereche), pe cei nevoiasi (dar care asteapta bani de nicaieri), pe cei sanatosi/ sau bolnavi dar care nu se gandesc decat in alta parte decat la sanatatea lor. Probabil ca nu sunt multi oameni in situatia in care sa sa se trezeasca dimineata si sa spuna Multumesc Doamne pentru inca o zi! dar chiar si asa, restrangerea sferei de previziune pentru un horoscop nu cred ca are in vedere decat un singur tel: asigurarea unei audiente cat mai largi si mai numeroase pe o cazuistica restransa la majoritatea nevoilor primare sau secundare identificabile la nivelul majoritatii.
De aceea probabil cand ni se intampla lucruri care nu au fost spuse la horoscop le punem pe seama black swan: "soarta".
Intrebarea: cat de departe poate merge o previziune astrologica astefl incat in ea sa aiba loc doar persoana careia ii este destinata astfel incat nimeni altcineva sa nu se regasesca? 

PS de raspunsul asta ma gandesc ca sta in picioare unicitatea noastra ca fiinte in multimea determinata a populatiei planetei.

16 octombrie 2008

Internet for boring people or for the bored ones?

In replica to a post of one of my friens that you can read here I have som questions:

Better do the talking while "walking" (along the room or together with the audience)! as the ancient Greeks were doing. so U will not need Internet access. :) and another point: why is it that TV or viral advertising is so nice to all of us while "advertising presentations of the sponsors of a conference" are most of the time boring? What do we want in fact?

why I don't want to be Nobel Awarded! :)

One day after the Nobel committee announced that Paul Krugman had won the 2008 Nobel Prize for economics, colleagues of Mr. Krugman voiced concerns that winning the coveted award could turn him into an egregious
douchebag.
At The New York Times, where Mr. Krugman is an op-ed page columnist, and at Princeton University, where he is a professor of economics, co-workers of the newly-minted Nobel laureate were reportedly bracing for the worst.
"I think it's safe to say that Paul had pretty high self-esteem before the Nobel thing went down," said one of Mr. Krugman's Princeton associates, who spoke on condition of anonymity. "But now he's walking around like he's Jay-Z or something." The first ominous sign, according to the associate, came at a meeting of the economics department this morning, when Mr. Krugman showed up with a coffee mug reading, "No. 1 Economist." While his colleagues discussed the current global financial crisis, Mr. Krugman "couldn't be bothered" and spent the meeting texting Matt Damon instead. At one point, one of his fellow economists asked him a question about credit default swaps, to which Mr. Krugman reportedly snapped, "Credit default swaps can suck my ass -- I'm Paul Fucking Krugman!"
Mr. Krugman could not be reached for comment and instead referred all questions to his publicist, Sherri Hefstein, whom he hired minutes after winning the Nobel.According to Ms. Hefstein, Mr. Krugman plans to spend the next few
months "building his brand" and will be adapting his book, International Economics: Theory and Policy, into a feature film to star George Clooney.

taken from borowitz report.

11 octombrie 2008

Logica normalitatii - un paradis pierdut?

O serie de filme incearca sa ne pregateasca pshihologic pentru momentul in care clonele de langa noi nu vor fi neaparat fiinte umane ci roboti cu infatisare umana. Oricat de futuriste ar parea aceste proiectii, interesant mi se pare felul in care de fiecare data acesti roboti (de regula masini de razboi - i.e. o fi vreun semn de vreme ce si internetul a aparut initial ca o forma de comunicare in cadrul armatei) descopera disimularea, emotia si irationalul deciziilor umane. Felul in care ulterior robotii dezvolta aceste atitudini ii transforma in figuri iubite pe micul sau marele ecran. Una dintre ele a devenit atat de iubita incat a devenit Guvernatorul Californiei.

Si totusi in efortul robotilor de a invata modul de reactie in cazul unei situatii care comporta emotii aduce intotdeauna in fata intrebarea : Dar de ce ai reactionat asa ? Nu e logic ?

Si acum sa ne transpunem fiecare dintre noi in absurdul cotidianului in care un imbecil iti taie calea in trafic in ultima clipa desi puteai sa intri in el. Intrebarea pe care ne-o punem cu vadita pasiune: de ce a facut asta? nu e logic ca puteam sa intru in el?

Si atunci nu pot sa nu ma intreb care este de fapt granita pana la care trebuie sau putem fi logici si care este limita pana la care putem sa ne acceptam emotiile si sa ne si bucuram de ele? De unde sa incepem sa ne speram ca am devenit roboti, si de unde pre-umanul emotiei ne muta in cu mult in urma in lantul trofic?

Si intrebarile nu se termina aici. Cum iei decizia in fapt in situatii la care ne place sa ne raportam ca persoane rationale si pline de logica, dar unde reactionam in fapt extrem de patimas si vadit sub influenta emotiilor?

7 octombrie 2008

financial innovation: where is it when you need it?

Speaking about innovation: now is the time, in the financial turmoil we face, to dig for innovative solutions. where are the brains paid to deliver but to think to take advantage on this turn? 

One said that is nothing wrong with the smartest solution: make money when everybody does or make money when everybody don't. While facing the "change of the rules" all over the financial industries - would it be wise to help everybody just not to lose money? So, how this can be done without nationalizations?

Chiar deloc nu ne mai doare?

Paradigmele fluxului de procese din spitalele romanesti

Un spital de urgenta in Romania anilor 2008: proceseaza o spitalizarea fara sa verifice daca exista paturi suficiente. Te trimite sa faci analize si sa astepti pe holuri, pentru ca scaune nu exista, in vederea identificarii faptului ca ai o problema urgenta. Deh, doar nu ai venit la urgenta pentru controale de rutina.

Ciclul este urmatorul:
  • realitatea A: esti internat si stai pe hol sau pe marginea unui pat (alaturi de pacientul in curs de externare). 
  • realitatea cruda AA: si daca dai bani nu gasesti locuri. (atentia distributiva costa, iar compasiunea se masoara unitatile monetare aferente "indulgentelor" de alta dat)
  • realitatea si mai cruda AAA: si daca ai plati un serviciu privat iar nu gasesti locuri, trebuie sa te programezi. Daca nu stiai ca o sa ai o problema, te duci din nou la realitatea A.
Asa ca in Romania privata totul trebuie programat, iar in cea birocrata totul trebuie asteptat.

Iar in acest timp cu cinism ne traim optiunile de viata pe care nu le vrem pentru noi, dar pe care le tratam ca si cum nu ar fi ale noastre!

As prefera sa nu mai intreb, pentru ca asta ar insemna o revenire, dar nu te poti abtine sa nu te intrebi: chiar de deloc nu ne mai doare?

5 octombrie 2008

Policy is making the change

Very interesting and very good questions were raised during the energy conference in Atena by Prof. Arthouros ZERVOS, President EREC - European Renewable Energy Council:
Uneven growth among EU Member States which cannot be explained by distribution of natural resources!
 Why should Austria‘s solar capacity per capita be 30 times larger than Italy‘s?
 Why are 70 % of all geothermal heat pumps installed in 3 EU countries?
 Why has biomass heating taken off in Austria and the Nordic countries and other countries only follow slowly?
Indeed, why?
To point he makes there is just one conclusion left: because policy is making the change!

would it be enough to change the situation? the world?

pareto principle in the oil business

Interesting point made by Matija Zlamalik from JBC Energy on the control of global oil reserves: 77% of the total oil reserves belong to the national oil companies (therefore they belong to the state) and just 10% belong to the independent oil companies and 7% to the joint venture between national and independent.
Do you ask yourself to whom it belong the rest of 6%? well, an again interesting point made during the presentation: to the Russian oil companies.

one petabyte management solution

One petabyte management solution in the vision of Radu Furnica is common sense. This is also something that we miss more and more!

I can't stop asking myself what would be the key performance indicator for common sense?

2 octombrie 2008

energia in tara lui Zeus!

sunt la o conferinta in atena. mai multe despre ea puteti gasi aici. Revin cu impresii la inceputul saptamnii viitoare.