17 noiembrie 2009

Guanxi - la ei ca si la noi? sau viitorul linkedin-ului?

Am descoperit in semnificatia unui termen nou un concept sub care mi-am petrecut copilaria, adolescenta si tineretea: Guanxi. Un concept care credeam, putin utopic acum cativa ani ca va lasa locul meritului si al rezultatului. Al performantei si al cresterii.

Gunaxi, in limba chineza inseamna relatii mutuale benefice. Admirabil descris si suprins conceptul, in cartea cu acelasi nume, "Guanxi", pe fondul deschiderii unuia dintre cele mai mari centre de cercetare ale Microsoft peste mari, in China. Traducerea exacta acestui cuvant am luat-o conform wikipedia ca fiind aceea a relatiilor si conexiunilor prin care faci lucrurile sa se intample. Conceptul dupa cum se va vedea in articolul citat pe enciclopedie se imbina "armonios" cu o serie de alte expresii ale modului de functionare ale unei societatii bazate pe informal(t)izarea celor 6 grade de separatie. Toata lumea cunoaste pe toata lumea si prin intermediul a sase persoane poti ajunge la oricine din lumea asta. Ce minunat! Pe aceasta filozofie, si vedem acum, ca e veche de ceva vreme, se bazeaza si noile retele sociale (de tipul linkedin, facebook, xing etc) pe care o buna parte dintre cei foarte bine si cu adevarat "conectati" nu sunt de gasit. Ei apar insa doar atunci cand mesajul lor trebuie cu adevarat sa utilizeze canalele de comunicare exhaustiv, si la recomandarea unui expert din staff care vrea sa-si informeze triburile. Online e usor sa fii "conectat" cu ei. Dar atat. Pentru ca alminteri ca sa intri in sfera lor de contacte trebuie sa existe un tip de relatie interpersonala (ganqing), un soi de obligatie morala de a pastra legatura (renquing) si o reputatie (face) care vine cu relatia si se pastreaza prin faptul ca esti in ea. Cum aceste ingrediente lipsesc din retele de socializare online contemporane este greu de crezut ca ele vor schimba ceva cu adevarat major in modul de functionare social prorpiu-zis.

Si cand spun asta ma mai gandesc inclusiv la faptul ca modelul Guanxi, regasit in jargonul romanesc antedecembrist in acronimul P(ile)C(unostinte)R(elatii), are determinari si aprofundari de sens si in alte spatii culturale apropiate de al nostru: spatiu rus si orientul apropiat.

In limba rusa se pare ca echivalentul lui Guanxi este BLAT. Da, chiar asa, si cu sensul blatului de pe la noi, "o mica intelegere un schimb de servicii intr-o maniera informala si fara ca sa stie multa lume". Iar intelegerea conceptului se dezvaluie cu adevarat atunci cand traducerea termenului folosit in orientul mijlociu "wasta" se refera de fapt la nepotism, si la modul in care promovarile organizationale nu se intampla pe criterii de performanta ci de pedigree!

Acestea fiind spuse va invit la lectura si la conectare reala. Cea virtuala mai are de asteptat pentru ca sa devina cu adevarat mainstream cum spunea cineva deunzai pe twitter despre


2 comentarii:

  1. Interesant concept...universal aproape. Multumim de recomandare ! O putem prelua oare si "da mai departe", chiar si pe ineficientele canale virtuale deocamdata ?!

    RăspundețiȘtergere
  2. sigur ca da!

    asta apropo de raportul de azi al Transparency international. in vreme de criza in Romania pana si coruptia a stagnat :)

    RăspundețiȘtergere