1. "preceding boom had its origin – at least to a large part – in the development of new financial products that opened up new investment possibilities (while most previous crises were the consequence of overinvestment in new physical investment possibilities)."
2. "the global dimension of the current crisis is due to the increased connectivity of our already highly interconnected financial system."
in cazul 1, sunt nenumarate semnale de avertizare timpurie lansate de milionari rezultati de pe urma utilizari instrumentelor mentionate (vezi Soros Criza Globala a Capitalismului care, atentie, a fost publicata in 1998!!!!), pe urma toate recomandarile G30 si ale altor comitete si comisii. Cine le-a citit? eu da, ma indoiesc ca mare parte din cei care au fixat obiective strategice in aceasta zona le-au luat vreodata in serios. de altfel si acum, recent, participand la o conferinta de management al riscului am avut surpriza sa ma izbesc de cerbicia destoinica a unor traderi de banca comerciala care propuneau hedgingul pe cursul valutar ca o solutie, in conditiile in care acest hedging nu avea loc pe o piata reglementata si nici nu se desfasura printr-o casa de compensatie. Mottoul scris pe fruntea lor era probabil noi suntem mai presus de risc, dealtfel persoanele in cauza reprezentatu una din bancile care au generat atacul asupra leului de la sfarsitul lui 2008. rezultatul acestui cinism vino sa te asiguri impotriva riscului produs de cursul valutar, pentru ca daca nu o faci vom avea noi grija sa te afecteze, nu s-a finalizat decat cu o demisie. Deocamdata!
In privinta interconectivitatii, un lucru senzational, in ceea ce priveste Romania este faptul ca atunci cand ultima criza mondiala care a afectat Europa, isi arata coltii pe piata Ruseasca, pietele noastre de capital, perfect necorelate inregistrau cresteri fara precedent. Situatia s-a repetat si la inceputul acestui mileniu, cand randamentele spectaculoase obtinute la BVB si pe Rasdaq de data asta ca investitor in portofoliul de actiuni, din nou nu au tinut seama de ce se intampla pe pietele dezvoltate. Exita atunci o singura implicatie, cu cat mai mari erau scaderile pe piata de actiuni, cu atat mai mari erau volumele tranzactionate pe pietele de marfuri, pentru hedging. dar aceasta particularitate a conectivitatii pe toate nivelurile, scoate la iveala acum in aceasta criza faptul ca pietele activelor de baza sunt practic corelate cu pietele derivatelor pe aceste active. Aceasta observatie empirica nu o pot sustine cu argumente, deocamdata, dar nu vi se pare curioasa o criza in care spre exemplul pretul titeiului scade constant?
Bottom line, am fost avertizati ca aceste lucruri vor fi posibil sa se intample, dar despre cum se vor intampla, intradevar, cred ca nimeni a fost si nu va fi in stare sa prognozeze. Aspectul nerational, psihologic al acestor reactii ale pietelor, va conduce probabil economia ca disciplina catre un next level. care va fi acesta, greu de spus deocamdata, dar cu siguranta, psihologia va juca un rol, poate chiar mai important dcat a jucat matematica pana in prezent.
Voi ce credeti?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu