16 ianuarie 2009

Criza la Români – versiunea din vecini, din gura in gura si experiente personale 2009

Bancile se vaită că nu mai dau credite şi aleargă să vândă te miri ce depozite, in rest in ruptul capului nu ar veni cu niste produse corecte si transparente in piata – vecina care lucreaza la banca vine de la serviciu seara mai tarziu ca niciodata.

Industria auto sufera ca nu mai vinde si se da de ceasul mortii, inchide fabrici, disponibilizeaza etc – eu negociez de 10 zile pentru o reducere la o masinuta mica pentru sotie si nu obtin niciun discount doar cateva optionale in plus incluse in acelasi pret.

Industria tutunului e si ea in criza - Fumatul in locurile publice e interzis – dar localurile sub 100 mp pot alege sa fie doar pentru fumatori – asa ca daca nu mergi la cantina RATB sigur o sa mirosi puturos si acru si eventual o sa ai ochii rosii, cand te intorci acasa – in plus vanzarile tigarilor se mentin la aceleasi cote.

Un mare producator de bauturi racoritoare acidulate si dulci – sub pretextul crizei- dupa un an cu cele mai bune vanzari din istorie – nu a mai dat deloc bonusul anual de Craciun pe motiv de criza.

Uniunea Europeana vrea sa interzica plasmele pe motiv ca sunt energofage – o colega isi cumpara una super gadgeturizata la un pret mult peste medie.

Rusii nu mai dau gaze catre Romania de ceva zile din cauza Ucrainei – prin urmare traim din rezerve si din productia proprie – pretul pe mc nu se schimba, il importam din depozitele Republicelor oligopoliste de exploatare si distributie.

In fine dar nu in cele din urma,

Statul roman – singurul in criza reala – nu mai are bani sa plateasca datoriile fata de agenti economici si anunta reesalonarea platilor. Nu ma pot abtine sa nu intreb cine e el sau ea statul roman?

In timpul asta politicieni care in viata lor nu au creat valoare adaugata prin tranzactii economice si activitati lucrative ne explica de ce avem nevoie ca toti sa fim saraci si cuminti in asteptarea ajutoarelor de la stat in timp ce ei vor avea grija sa ia masuri prin care cei care muncesc mai mult sa castige mai putin pentru ca astfel toti sa fim mai fericiti!

Si daca ati uitat vorbim de Romania!

Sau am ajuns sa traim in Romanii paralele unde foamea si somajul se intampla doar acolo unde durerea si intristarea nu ajung?

Atat de nefericiti! Atat de aproape de criza! Si atat de inconstienti! Romanii – noii europeni din balkani!

Si, bineinteles intrebarea: Criza voastra cum arata?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu