Umberto Eco: „Definim deci un proces de comunicare drept trecerea unui semnal (ceea ce nu inseamna in mod necesar un semn) de la o sursa (cu ajutorul unui transmitator, printr-un canal) la o destinatie. […] Cand destinatia este o fiinta umana, deci un destinatar (…) suntem (…) in prezenta unui proces de semnificare , cu conditia ca semnalul sa nu se limiteze sa functioneze ca simplu stimul ci sa solicite un raspuns interpretativ de la destinatar.”
Sursa: prin rotatie pot fi oricare dintre: directori, colegii de acelasi rang, subordonati care emit un mesaj.
Transmitatorul: este competenta de comunicare dezvoltata intern si acoperita de departamentul, PR, Marketing, comunicare interna sau HR.
Canalul: il reprezinta vehicolul utilizat in procesul de comunicare; poate fi emailul, scrisoarea personalizata, intalnirile de lucru, sau prezentarea unei situatii in fata tuturor angajatilor, newsletterele interne, publicatiile interne (audio, video, radio, online), team building, etc.
Utilizarea lor in functie de gradul specificitate, de penetrabilitate si de gradul de interactiune este foarte bine replicata in matricea instrumentelor de comunicare interna.
Destinatie/destinatar: prin rotatie pot fi oricare dintre directori, colegii de acelasi rang, subordonati.
Procesul de semnificare: in fapt este cel mai complex de imaginat, si de modul de interpretare si asimilare si reactie la mesajul receptionat de catre destinatar depinde in general succesul unei comunicari interne si nu numai.
Faptul ca putine sunt companiile care aloca, in momentul de fata, acelasi timp cercetarii modului in care trebuie sa comunici propriilor angajati fata de eforturile depuse pentru comunicarea cu clientii finali, indica potentialul de optimizare existent. Potential care poate fi exploatat inovativ sau care poate fi scapat de sub control prin aparitia zvonurilor, barfelor si criticilor distructive.
Raspunsul interpretativ: sau mai bine zis „buy in” -ul angajatilor, feedbackul pozitiv al destinatarului nu s-ar transpune in fapt decat in materializarea unei comunicari eficiente.
Concluzionand cu spusele altcuiva: „Cand vorbesc despre altii - barfesc, cand vorbesc despre mine - plictisesc, cand iti vorbesc despre tine - COMUNICAM.” Prin urmare, Let’s talk about you-ar fi comunicarea interna?