24 septembrie 2008

ce nu ati face pentru 50 de bani?

Am ramas surprins, sa vad zilele trecute la unul dintre magazinele de bricolaj ale capitalei, ce valoare are fisa de 50 de bani. Absolut toata lumea, care alminteri ar fi lasat carucioarele aiurea prin parcare, pentru simplu fapt ca au fost montate dizpozitive de legatura intre ele, care pot fi inlaturate pentru suma modica de 50 de bani, prefera sa aduca inapoi carucioarele la spatiul de depozitare. 
Asta in conditiile in care valoarea fisei de 50 de bani este extrem de relativa. Ce ai putea sa faci cu o astfel de fisa in Bucuresti? Nici macar la toaleta nu poti merge si mai nou nici macar o Eugenie nu iti mai poti cumpara. Eventual cateva pliculete de zahar sau restul rotunjit pentru vanzatoarea din colt sau o fisa pentru cantaretul de la metrou si cersetorul de la semafor.
Si totusi nici macar ciocoii noi  ai capitalei nu ar renunta la fisa de 50 de bani in favoarea unui "strange carucioare". 
Nu pot sa nu ma intreb, daca e atat de ieftin sa pastrezi ordinea in parcarea unui supermarket, ce ne lipseste pentru a pastra ordinea intr-un oras intreg sau in parcarile publice? Doar pretul corect?

Un comentariu:

  1. Razvan,

    Realitatea Romaniei se va schimba treptat sub influenta "Vestului", insa si intr-un mod in care putini se asteapta. Daca tu vorbesti de “puterea” celor 50 de bani eu sunt pregatit sa intru intr-o licitatie de tip olandez si sa pariez ca aceasta valoare va atinge intr-un an, doi valoarea de 10 bani. Exista deja o linie clara de aderare la normele europene de reciclare, lucru care va impune firmelor de retail, in colaborare cu producatorii de bauturi racoritoare si alcoolice, sa recicleze toate sticlele de plastic si sticla. Daca in prezent in Germania garantia pentru o sticla de plastic este intre 15 si 25 de centi, iar garantia pentru o sticla de bere de 0,5 l sau 0,33 l este 8 centi, in Romania aceste preturi vor fi probabil aceleasi, dar in bani. Ma incumet sa cred ca astfel aproape jumatate dintre romani vor deveni oameni constiinciosi, cel putin din nevoie. Iar celelalte sticle, cele aruncate pe unde se poate, vor deveni o sursa de venit pentru oamenii care dorm pe strazi. Mecanismul celor 10 bani sau al returnarii sticlelor are sanse reale nu doar sa ne faca orasele un pic mai curate ci si sa ne igienizeze consumul zilnic. Am copilarit in provincie si, cel putin acolo, stiu ca tarancele au gasit cel mai bun mod de pana acum de a folosi sticlele de plastic: sa le umple cu lapte si sa le vanda la oras. In viitor insa, daca cei de la oras vor returna sticla in schimbul garantiei, iar acea sticla va fi reciclata complet, atunci acest mecanism de 10 bani a reusit sa ne faca sa fim si mai igienici. Asta e adevarata putere a celor 10 bani...

    Pe curand,
    CreAlex

    RăspundețiȘtergere