17 septembrie 2008

Superstitie si noroc!

Care este legatura dintre superstitie si noroc am intrebat-o azi la cursul de germana pe una dintre colegele mele din America. Desi nu a putut sa-mi raspunda exact care este motivatia care sta la baza raspunsului dat de ea, ea precizat ca ea nu este o persoana superstitioasa deoarece se simte norocoasa. Soarta, dupa cum a precizat mai tarziu chiar ea. 

Si totusi nu pot sa nu ma intreb care este legatura dintre noroc si superstitie. Suntem superstitiosi pentru ca nu avem noroc? sau pentru ca vrem sa fim norocosi? Care ar fi atunci deviation to the mean in cazul unei superstitii aplicate la o decizie de tranzactionare?

3 comentarii:

  1. Din cate am vazut eu, in America oamenii nu prea sunt superstitiosi. La noi cred ca a ramas mostenire de la romani... Americanii sunt mai degraba adepti ai principiului ca norocul si-l face omul cu mana lui. Decizii repetat bune de tranzactionare ar fi interpretate drept abilitati sporite, fara a da un nume mai clar a ce se afla in spate. In alta ordine de idei, crezi ca analiza tehnica - incercarea de identificare a unor scheme care se repeta la un interval pe piata - ar putea fi asimilata unor tendinte superstitioase?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu daca analiza tehnica si analiza grafica a trendurilor e o incercare de a transforma in stiintific superstitia. Mai degraba cred ca de acest aspect incearca sa se ocupe acum behavioral economy care vulgar spus ne arata faptul ca deciziile de investitie, luate de figurile deja legendare in domeniu, au la baza cu totul si cu totul alte cauze decat ce ne spune trendul sau piata.

    RăspundețiȘtergere
  3. pentru mine, a fi superstitios inseamna un atavism, un primitivism.
    A refuza explicatiile logice si pertinente sau a accepta realitatea in favoarea unor slabiciuni ancestrale, aparute din intunericul necunoasterii.
    A cerceta istoria pentru a descoperi patternuri pe care sa le aplicam viitorului..nu cred ca are nimic de a face cu superstitia. Aceasta explicatie simplista ar demonta multe teorii stiintifice in multe ramuri ale cunoasterii. Si cum, marea majoritate a debuturilor si acumularilor primare stiintifice ale omenirii isi au originile in zona empiricului, a rezultatelor statistice, nu putem pune, cred, pe seama superstitiei studiul trecutului pentru a intelege viitorul. In general.
    In particular, nu pot contra-argumenta explicatia mea cu niste exceptii (chiar daca se cheama Soros sau Warren Buffett). Pana la urma ei sunt niste genii in investitii. Pana la urma se spunea si despre Pavaroti ca nu stia sa citeasca o partitura. Sau ca Einstein era inselat la aprozar cand cumpara rosii. La un moment dat, Soros tranzactiona dupa cum il durea spatele. A inventat teoria reflexiva in economie. Arau alte modele, erau tot o serie de pattern-uri.

    RăspundețiȘtergere